Intervențiile unui antrenor în procesul de antrenament sunt foarte importante pentru atingerea obiectivelor dorite. Aceste intervenții pot fi:

  • înainte de antrenament;
  • pe parcursul antrenamentului;
  • după antrenament.

Înainte de antrenament

Antrenorul trebuie să explice înainte de antrenament obiectivele antrenamentului. De ce sunt importante atingerea acestor obiective, ce influnțe pot avea aceste obiective pentru dezvoltarea stilului de joc.

Modul în care antrenorul transmite această informație determină dacă intervenția va avea succes. De fapt această intervenție are o influență considerabilă asupra modului în care jucătorii interpretează antrenamentul și asupra modului în care îl vor efectua.

Explicațiile pe care le oferă antrenorul înaintea unui antrenament trebuie să fie simple și clare,  prin ele să se capteze atenția jucătorilor.

Se poate folosi o demonstrație pentru completarea unei explicații, demonstrațiile sunt esențiale în educarea jucătorilor pentru rezolvarea unei situații de joc sau pentru efectuarea unei acțiuni. Demonstrația ca să fie eficientă trebuie să reproducă cât mai exact o siuație ce urmează să se întâmple într-un joc de fotbal.

Un exemplu de demonstrație care poate însoți o explicație înaintea unui antrenament este și prezentarea și rezolvarea cu ajutorul unei table tactice a unei situații tactice ce urmează să se întâmple în antrenament.

Pe parcursul antrenamentului

Intervențiile antrenorului pe parcursul unui antrenament trebuie să fie un ansamblu de acțiuni pozitive care să nu împiedice sau să îngrădească modul de gândire a jucătorilor sau modul lor particular de rezolvare a unei situații de joc.

Feedbackul oferit jucătorilor după efectuarea unei mișcări particulare este un instrument de îmbogățire a procesului de învățare. Fără intervențiile antrenorului în procesul de antrenament, învățarea este aproape inexistentă.

        Intervențiile antrenorului pe parcursul unui antrenament pot fi pentru:

  • corectarea greșerilor;
  • motivarea jucătorilor.

        În consecință rolul unei intervenții din partea antrenorului este pentru a focaliza atenția jucătorilor exact acolo unde antrenorul dorește să fie. Practic este vorba de ghidarea jucătorilor pentru rezolvarea situațiilor de joc în funcție de stilul de joc și de dezvoltarea individuală.

        Acesta este motivul pentru care intervenția antrenorului este deosebit de importantă pentru îmbunătățirea înțelegerii jocului de către jucători și consolidarea anumitor aspecte.

       Intervenția pe parcursul unui antrenament este un dialog antrenor-jucător unde modul de rezolvare, de interpretare a unor situații de joc și de antrenament este subiectul comun.

Prin urmare dacă antrenorul nu intervine în mod corespunzător multe acțiuni sau situații de joc nu vor fi asimilate corect.

        Calitatea intervenției depinde și de cât de bine este pregătit antrenorul și de capacitatea acestuia de a identifica acțiunile jucătorilor care nu merg în direcția dorită.

        Un alt aspect foarte important de care antrenorii trebuie să țină cont este frecvența intervențiilor pe parcursul unui antrenament, acestea nu trebuie să oprească foarte des antrenamentul și să nu fie foarte lungi.

După antrenament

        Intervenția antrenorului de după un antrenament accentuează aspectele pozitive și negative din antrenamentul ce a avut loc.

        După precizarea aspectelor pozitive și negative se promovează dialogul dintre antrenor și jucător scopul acestiu dialog fiind dezvoltarea cunoștințelor specifice dorite. Acest moment are o influență considerabilă pentru construirea stilului de joc și asupra integrării principiilor sale.

        Un instrument cheie este abilitatea antrenorului de a pune întrebări semnificative care îi determină pe jucătorii să gândească.

        Folosirea întrebărilor din partea antrenorului, dezvoltă personalitatea jucătorilor, le oferă posibilitatea să își asume propriile răspunsuri și interpretări.

        Este mult mai benefic ca un jucător să gasească soluția prin raspunsuri proprii decât să i se ofere direct raspunsul.

        Cheia interogării eficiente este abilitatea antrenorului de asculta răspunsurile și de ai direcționa pe jucătorii către un raspuns complet.

        Vezi un alt articol despre aspectele generale ale unui antrenament. Click aici.