Organizarea jocului defensiv în fotbal este un factor foarte important pentru obţinera victoriei. Apărarea reprezintă situaţia tactică fundamentală prin care echipa care nu se află în posesia mingii caută să împiedice adversarul să înscrie goluri dar în acelaşi timp să recupereze mingea pentru a realiza acţiunii ofensive.

Principiile jocului în apărare.

  1. Principiul asigurării contra jocului în adâncime, în fiecare moment al jocului trebuie să organizăm jocul pe direcţia de atac a mingii, dar să fim atenţi mereu ca adversarul să nu surprindă apărarea cu o minge lungă în spatele fundaşilor.
  2. Principul întârzierii atacului advers, acest principiu se aplică în scopul organizării în apărare a echipei proprii.
  3. Principiul concentrării jocului pe direcţia mingii, pentru oprirea atacului şi marcarea jucătorilor adverşi în scară, dublaj, triplaj, care să formeze un bloc funcţional în apărare.
  4. Principiul echilibrului, se realizează prin acoperirea în întregime a terenului în apărare. Zona principală unde echipa în apărare trebuie să fie atentă este cea unde se află mingea, dar trebuie să fie atenţi ca să nu fie surprinşi de schimbarea direcţiei de atac.
  5. Principiul retragerii asigurate în bloc a echipei, care reduce astfel spaţiile dintre jucătorii, reducând astfel eforturile jucătorilor aflaţi în apărare dar şi spaţiile de pătrundere a celor aflaţi în atac.

Fazele apărării

Sunt reprezentate de acțiunile colective și individuale întreprinse de către apărători din momentul pierderii mingii până la recuperarea ei.

Faza I – Pierderea mingii și lupta pentru recuperarea ei.

Faza a II a – Replierea rapidă, organizarea apărării și lupta pentru recuperarea mingii.

Faza a III a – Organizarea apărării imediate, lupta pentru recuperarea mingii și apărarea porțiiâ.

Formele apărării.

  • Apărarea în zonă

Reprezintă modul de organizare a echipei în care fiecare jucător acoperă o anumită zonă din teren supravegînd și urmărind jucătorii adverși din acestă zonă. Această formă de apărare necesită un simț al plasamentului și al anticipării acțiunilor adversarului

  • Apărarea om la om

Reprezintă modul de organizare a echipei în care jucătorii acționează asupra posesorului mingii și asupra celorlalți atacanți printr-un marcaj strict sau la supraveghere, realizat de obicei prin pressing.

  • Apărarea combinată

Este aceea formă a apărării în care unii jucători acționează sub forma apărării în zonă iar alți fac marcaj om la om.

Bibliografie

  1. Demian I. Marius, Curs de fotbal, Editura Universitate din Oradea, 1998;
  2. Dumitrescu G, Deac A, Fotbal moțiuni generale de tehnică, tactică și regulament, Editura Universitatea din Oradea, 2009;
  3. Teodor P, Dehelean O, Fotbal – Curs de bază, Editura Fundației Romania de Mâine, 2000.