Antrenor fotbal ce este el și care sunt responsabilitățile lui?

Antrenorul este una dintre figurile dominante ale activității sportive.

Prin calificarea sa, prin personalitatea și profilul specific, dar mai ales prin concepția și stilul de muncă, antrenorul de fotbal este factorul decisiv în pregătirea și obținerea performanțelor sportive, ca și în formarea și educarea corespunzătoare a celor pe care îi conduce.

Responsabilitățile antrenorului

Pentru a ajunge să fii un antrenor fotbal trebuie să fii deschis la crearea unor relații și sinergii între jucători, nu doar din punct de vedere tactic și strategic, acesta trebuie să întărească sentimentul de unitate, aici fiind cuprinse interdependența tactică și spiritul de echipă.

Un antrenor fotbal trebuie să știe cum să genereze emoții pozitive în jucătorii săi. Jucătorul trebuie să coopereze și să colaboreze cu echipa din punct de vedere tactic și cu dorinţa pentru a câștiga jocul. Asta este ceea ce înseamnă o echipă, având un obiectiv comun și convingerea că îl pot atinge doar împreună.

Cu cât lucrați mai mult la aspectul „spirit” al echipei, cu atât mai ușoara va fi munca tactică. Va exista mai multă unitate și mai multe realizări.

Comunicarea nonverbală

Ar trebui să menționăm că comunicarea între jucători este vitală și este în principal nonverbală. Mișcarea lor vorbește și transmite diferite informații.

Este foarte important ca jucătorii să învețe să înțeleagă și să învețe cum să interpreteze ceea ce vrea să spună coechipierul lor prin mișcările sale. Astfel se creează un limbaj, un cod al mișcărilor pe care numai ei știu să îl înțeleagă și să-l interpreteze.

În concluzie, jucătorul în posesie și cei la care ar urma să ajungă mingea îşi trimit în permanență mesaje prin intermediul unor mişcări, aceştia trebuie să învețe în mod colectiv să decodifice mesajele și să fie într-o perfectă armonie unul cu celălalt.

Prin urmare, este important ca aceste situaţii să fie repetate în mod constant în timpul antrenamentelor pentru a crea automatisme în timpul meciurilor oficiale.

Emoție și empatie

Emoția este foarte importantă în comunicare și o influențează enorm. Jucătorul trebuie să dorească să își înțeleagă coechipierul și să-l ajute în situațiile concrete.

Cu cât există mai multă emoție pe care o simți față de coechipierii tăi cu atât mai mult îţi vei dori să îi ajuţi și să-i înțelegeți pentru a le oferi o soluție

Relaţiile dintre stafful tehnic şi jucători

Trebuie să subliniem faptul că activitatea socio-afectivă nu ar trebui să fie doar între jucători, ci trebuie să apară și între staf şi jucători.

Antrenorii trebuie să aibă o relaţie socio afectivă cu jucătorii, astfel încât aceștia să poată să înțeleagă şi să fie înțeleși, în acest fel stafful va  obţine maxim de la ei.

Dacă jucătorii văd, observă și simt această afecțiune din partea antrenorului, vor oferi şi ei la rândul lor acelaşi lucru.

Știm că atunci când un jucător nu joacă, el dă de obicei vina pe antrenor, dar dacă putem promova afectivitatea bidirecțională (capacitatea de a reacționa sau de a funcționa în două moduri diferite), atunci jucătorul va crede că nu este vina antrenorului, deoarece acesta vrea să obţină mai mult de la el, cauza fiind modul în care acesta s-a antrenat.

Afectivitatea socială este încurajată nu numai prin cuvinte, ci prin acțiuni, fapte și empatie. Avem mai multe exemple în care Guardiola și Mourinho au demonstrat acest lucru.

Când era la Barcelona, Guardiola a anulat o sesiune de antrenament pentru ca întreaga echipă și statul tehnic să poată merge la înmormântarea tatălui unuia dintre membrii staffului tehnic.

Un alt exemplu celebru a fost acela în care o companie de automobile a făcut cadou mașini pentru fiecăruia dintre jucători și lui Guardiola însuși. Guardiola a refuzat, deoarece cei din stafful tehnic nu a primit şi ei maşini .

Mourinho se referă întotdeauna la echipa sa care cuprinde şi staff-ul tehnic ca fiind „familia”, ca o familie unică care ar trebui să fie unită în fața adversarilor.

Un alt exemplu, la Bayern Munchen un tânăr jucător pe nume Höjbjerg s-a dus la Guardiola cu inima frântă pentru a-i spune că tatăl său era bolnav de cancer. Guardiola l-a îmbrățișat și a plâns cu el, iar apoi s-a asigurat că clubul a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l ajuta pe tatăl jucătorului.

Mourinho ne-a oferit un alt exemplu cu o puternică încărcătură emoțională, el s-a întâlnit cu Materazzi în parcare după meci aceştia s-au îmbrățișat și au plâns împreună timp de câteva minute, fără să rostească un cuvânt.

Cum se creează o echipă puternică din punct de vedere emoţional

Antrenorul de fotbal ar trebui, prin urmare, să stimuleze emoțiile în timpul și în afara antrenamentului. „Împreună formăm o echipă”.

Revenind la antrenamente, puteți utiliza fraze puternice, asta ajută să transmiteți acest sentiment și promovează spiritul de echipă.

Câteva fraze puternice ar fi:

● „Când ei îți lovesc coechipierul, acea lovitură trebuie să ne doară pe toți” (Unai Emery).

● „Dacă unul se plimbă pe teren, sunt 10 care suferă, noi nu vom permite acest lucru pentru că suntem o echipă” (Jorge D’Alessandro)

● „În momentul în care nu mai lupți, ai pierdut. sentimentul de a fi o echipă”.

Aceste declarații ar trebui să fie inserate în situațiile în care consideraţi că vă pot fi de folos pentru a motiva echipa. Există multe exerciții socio-afective.

Toate exercițiile/practicile care utilizează 2 sau mai mulți jucători,indiferent dacă sunt de atac sau de apărare, au elemente socio-afective.

Antrenor fotbal vizitează în continuare blogul nostru pentru alte articole interesante – Click aici.

Profesor de educație fizică și sport – Click aici.