Corner fotbal, un moment fix al jocului de fotbal pe care mulți antrenori nu îl antrenează în procesul de antrenament. Aceste cornere ar trebui antrenate în antrenament atât defensiv cât și ofensiv.

Este dovedit statistic o mulțime de goluri se înscriu din corner, cel mai la îndemână exemplu este echipa CFR Cluj din România, antrenată de Dan Petrescu care nu neglijează deloc acest moment al jocului.

În continuare vă vom prezenta 5 scheme ce pot fi realizate pentru loviturile de colț.

Corner fotbal – Varianta 1

Jucătorii așezați ca în imaginea de mai sus, jucătorul A pasează mingea jucătorului B (1), jucătorul B vine de la prima bară în alergare spre minge (I) și o pasează înapoi jucătorului A (2) undeva în zona de colț a careului de 16 m.

Jucătorul A vine în alergare spre minge (II) și centrează pe bara doi (3), pentru jucătorii de pe 16 metri care atacă mingea în alergare (III) și încercă să o introducă în poartă (4).

O centrare ideală de la jucătorul A ar fi ca acesta să își ia mereu ca reper bara doi, dacă coechipierii lui nu ajung la minge aceasta să prindă poarta și poate cu puțin noroc intră și în poartă.

Corner fotbal – Varianta 2

Jucătorii ofensivi așezați ca în imagine, jucătorul A pasează mingea jucătorului B (1), jucătorul B vine în alergare spre minge (I), acesta pasează mingea jucătorului A în zona de colț a careului de 16 metri (2).

Jucătorul A vine în alergare spre minge (II) ca și cum ar dori să centreze pe bara doi.

În acest timp jucătorul C din zona careului de 16 metri aleargă spre colțul careului mic (III) și primește mingea de la jucătorul A (3).

Jucătorul C pasează mingea în zona punctului de 11 metri (4) pentru jucătorul D, acesta vine în alergare de pe colțul lung (IV) și finalizează cu șut la poartă (5).

Restul jucătorilor de pe colțul lung au rol de ai bloca pe jucătorii adverși de pe 6 metri dacă aceștia se apără în zonă, aceștia pot realiza paravan pentru jucătorul D dacă echipa adversă se apără om la om.

Un alt rol important a acestor jucători este de a urmării faza daca mingea este respinsă de către echipa adversă.

Corner fotbal – Varianta 3

Această variantă de corner fotbal este destul de ușor de realizat, jucătorul A execută cornerul în zona de colț a careului de 6 metri (1).

Jucătorul B de pe lung ocolește grupul de coechipieri și vine în colțul careului de 6 metri (I) de unde deviază mingea spre poartă.

Restul jucătorilor de pe 16 metri urmăresc faza.

Corner fotbal – Varianta 4

Cornere

O altă variantă simplă pentru o lovitură de colț ar fi următoarea, jucătorii așezați ca în imagine. Jucătorul A pasează mingea tare pe jos jucătorului B (1).

Jucătorul B ocolește grupul de coechipieri (I) și finalizează acțiunea cu șut la poartă.

Rolul grupului de jucători de pe 16 metri este de a bloca jucătorii de pe 6 metri să iasă în jucătorul B (dacă echipa adversă se apără în zonă), sau să atace poarta înainte de execuție astfel ca adversarii să vină cu ei.

Dacă echipa adversă se apără om la om penultimul jucător albastru poate să rămână să blocheze adversarul direct al jucătorului B astfel încât acesta să vină fără marcaj.

Corner fotbal – Varianta 5

Cornere fotbal

Jucătorii echipei în atac vor fi împărțiți astfel trei pe linia de 16 metri și trei pe linia de 6 metri.

Scopul celor de pe linia de 16 metri să atace poartă și să se întâlnească mingea venită din centrare undeva în zona punctului de 11 metri.

Scopul celor trei de pe 6 metri este de a bloca adversarii direcți dacă aceștia se apără în zona, să îi împiedice să atace mingea sau să blocheze adversarii direcții a celor de pe 16 metri dacă aceștia se apără om la om (situația din imagine).

Jucătorul A pasează mingea jucătorului B (1), acesta vine în alergare spre minge (I) și centrează pentru jucătorii de pe 16 metri în zona punctului de 11 metri (2).

Unul dintre aceștia finalizează acțiunea cu șut la poartă.


Dacă vrei să vezi 5 scheme pentru loviturile libere – Click aici.

Accesorii antrenament fotbal – Click aici.

Profesor de educație fizică și sport – Vizitează aici blogul profesorului de EFS.