Antrenamentul este procesul pedagogic instructiv-educativ (desfășurat sub conducerea unor cadre de specialitate) eșalonat sistematic și gradat de-a lungul mai multor ani, în scopul valorificării în mod progresiv la nivel maxim competitiv, al calităților, deprinderilor, cunoștințelor și aptitudinilor fotbaliștilor.

Antrenamentul sportiv poate fi considerat un proces pedagogic îndelungat de dezvoltare și formare și formare a personalității jucătorului (individual și integrat în echipă) sub aspectul perfecționarii sale fizice, psihice, fiziologice și sportive, în vederea realizării unei capacițăți maxime de performanță.

Obiectivele antrenamentului

Dezvoltarea fizică multilaterală

Asigură baza de antrenament pentru succes în orice sport și se referă la dezvoltarea calităților motrice fundamentale cum ar fi viteza, îndemânarea, rezistența, forța, mobilitatea.

Sportivii care au o fundație solidă vor fi capabili să tolereze mai bine activitățile de antrenament specifice unui anumit sport, să aibă un potențial mai mare pentru dezvoltare sportivă.

Dezvoltarea fizică specifică unui anumit sport

Se referă la dezvoltarea unor caracteristici fiziologice sau de fitness care sunt specifice sportului respectiv.

Multe sporturi necesită o combinare a aspectelor cheie ale performanței, cum ar fi puterea, rezistența musculară sau rezistența în regim de viteză.

Deprinderi tehnice

Acest tip de antrenament se concentrează pe dezvoltarea deprinderilor tehnice necesare obținerii succesului în activitatea sportivă.

Scopul antrenamentului care tinteste dezvoltarea deprinderilor tehinice este perfecționarea tehnicii și permite optimizarea deprinderilor specifice sportului necesare performaței sportive.

Dezvoltarea tehnicii trebuie să aibă loc atât în condiții normale, cât și în condiții neobișnuite și trebuie să se centreze mereu pe perfecționarea deprinderilor specifice cerute de sport.

Abițități tactice

Scopul antrenamentului în acest domeniu este îmbunătățirea strategiilor competitive și se bazează pe studierea tacticilor adversarului.

Acest tip de antrenament își propune să dezvolte strategii care să crească șansele de succes în competiție.

Factori psihologici

Pregătirea pshiologică este necesară pentru optimizarea performanței fizice.  Dezvoltarea unor caracteristici psihologice cum ar fi disciplina curajul perseverența și încrederea în sine sunt esențiale pentru obținerea unei prestații sportive reușite.

Menținerea sănătății

O sănătate corespunzătoare poate fi menținută prin examinări medicale periodice și programarea adecvată a antrenamentului, inclusiv alternarea perioadelor de efort intens cu perioade de regenerare sau refacere.

Rezistența la accidentări

Cea mai bună cale de a preveni accidentările este să te asiguri că sportivul a dezvoltat capacitatea fizică și caracteristicile fiziologice necesare  participării la antrenamente riguroase și la competiții.

La sportivii tineri este esențial să se aibă în vedere dezvoltarea fizică multilaterală, întrucât aceasta permite dezvoltarea capacităților biomotrice care vor ajuta la scăderea potențialului de accidentare.

Un alt factor importan este capacitatea de gestionare a oboselii, când nivelul de oboseală este ridicat, producerea accidentărilor cunoaște o creștere mare. Prin urmarea dezvoltarea unui plan de antrenament care gestionează oboseala trebuie să aibă o importanță maximă.

Cunoștințe teoretice

Antrenamentul trebuie să crească nivelul de cunoaștere al sportivului în ceea ce privește bazele fiziologice și pshiologice ale antrenamentului, planificarea, nutriția și refacerea.

Este esențial ca sportivul să înțeleagă de ce se desfășoară anumite activități de antrenament.

Înarmarea sportivului cu cunoștințe teoretice despre antrenament și despre procesul de antrenament și despre sport crește probabilitatea ca sportivul să ia decizii pesrsonale bune și să abordeze procesul de antrenament cu o concetrare puternică.