Ce reprezintă tranziția negativă?

Tranziția negativă reprizintă trecerea din faza ofensivă în faza defensivă.

În orice joc de fotbal echipele se vor găsi în două situații:

  • situația de a avea posesia mingii;
  • situația de a nu avea posesia mingii.

Cea mai importantă fază dintre cele două situații este trecerea din faza de atac în cea de apărare.

Atunci când o echipă se află în posesia mingii, când construiește atacul, jucătorii deschid uncghiurile de pasare șunt distanțe mari între ei.

Jucătorii defensivi și mijlocașii sunt focusați pe sprijinarea atacului iar acest lucru face vulnerabil o echipă în momentul când se pierde mingea.

În momentul când mingea se pierde când echipa trece din faza de posesie în cea de non-posesie, echipa care a pierdut mingea trebuie să realizeze anumite acțiuni pentru a nu fi surprinsă de către echipa care a intrat în posesie.

Oprirea contraatacului

Contraatacul este o tactică eficientă astfel încât echipele de top vor căuta să dezvolte abilități prin care să oprească sau să întârzie declanșarea contraatacului.

Primul mod în care se poate opri un contraatac este de a pune presiune pe zona unde s-a pierdut mingea pentru a forța adversarul să paseze înapoi sau lateral, acest lucru are succes daca linia de mijloc și cea defensivă sunt echilibrate atât pozițional cât și numeric.

Ca primul mod de blocare a contraatacului să aibă succes este foarte important ca organizarea defensivă după pierderea mingii să se realizeze concomitent cu presiunea pe care o pune echipa în zona unde s-a pierdut mingea.

Echipele care după ce au pierdut posesia nu încearcă să recupereze mingea imediat au șanse foarte mari să fie surprinse de un contraatac.

În momentul când se pierde minge echipa care a pierdut-o este largă/deschisă, din acest motiv presiunea asupra zonei unde s-a pierdut mingea este atât de critică iar momentul trebuie foarte bine gestionat.

Un alt aspect important în tranziția negativă și modul cum recționează o echipă la pierderea mingii este și locul unde se pierdea aceasta (jumătatea proprie/jumătatea adversă).

Alternarea tacticii în funcție de situațiile de joc

În momentul când se realizează o tactică de joc pentru tranziția negativă și modul de rezolvarea a acesteia trebuie să se țină cont că această tactică poate fi influențată de anumiți factori cum ar fi:

  • vremea;
  • pregătirea fizică;
  • condițiile și terenul de joc;
  • situația de joc (timpul rămas și scorul).

În funcție de acești factori modul de abordare a tranziției negative paote fi diferit, iar alternarea tacticii de joc în funcție de situațiile de joc este parte importantă din tranziția negativă.

Presingul

Atunci când o echipă încercă să recupereze mingea un mijloc foarte important prin care se poate face acest lucru este presingul, acest pressing poate fi o tactică foarte eficientă dar are și multe riscuri.

Presingul poate fi foarte periculos pentru echipa care îl realizează dacă nu este făcut la momentul oportun și dacă nu este realizat de către toată echipa..

Cel mai mare risc pentru echipa care realizează presingul este că pot fi lăsate spații foarte mari în interiorul blocului defensiv, în spatele blocului defensiv sau pe flancuri iar o echipă care poate ieși din presing poate profita de aceste spații.

Jocul la ofsaid

Echipele care aplică presingul trebuie să stăpânească foarte bine și jocul la ofsaid. Echipa care realizează presingul este cu linia de aprare sus, dacă presingul nu este reușit distanța dintre linia de apărare și linia de poartă este mare iar echipa adversă ar putea profita de acest lucru.

Un joc la ofsaid bine pus la punct ar putea avea o influență foarte importantă în exprimarea unei echipe.

Când o echipă vrea să joace la ofsaid parte importantă este și portarul care trebuie stea ieșit din poartă ca să poată interveni asupra mingilor lungi.

Principii pentru trecerea din atac în aparare

În acestă tranziție de la atac la apărare, vom avea 3 principii care ne ghidează acțiunile:

  1. Recâștigarea mingii cât mai repede prin presiune imediată în zona unde s-a pierdut;
  2. Întârzierea atacului echipe adverse pentru a câștiga timp pentru organizarea defensivă;
  3. Dacă această întârziere a avut loc și echipa este organizată începe faza defensivă

Extras din cartea „Tactical Perdiodization”

Cumpără cartea de aici


.