Emoțiile de a fi părinte pot afecta diferit indivizii și modul în care aceștia interacționează cu copilul, antrenorul sau clubul lor.

Prin urmare, pentru a sprijini părinții, vom explora câteva lucruri pe care părinții le fac. Aceste sfaturi pentru părinți îi vor ajuta să înțeleagă cum își pot sprijini cel mai bine copilul.

Un studiu realizat de McCarthy, Jones și Clark-Carter (2008) a investigat sursele de plăcere raportate de tinerii participanți la sport și a constatat că implicarea pozitivă a părinților a crescut plăcerea copilului pentru practicarea respectivului sport.

Prin urmare este clar că implicarea pozitivă a părintelui va spori plăcerea copilului pentru practicarea respectivului sport.

Studiile au descoperit că sportivilor cărora le place să facă sport au mai multe șanse să aibă o relație pozitivă pe tot parcursul vieții cu sportul.

Având în vedere aceste aspecte vă prezentăm câteva lucruri pe care un părinte ar trebui să-l facă sau să nu il facă.

DA:

 Să înțeleagă la ce club, echipă sau organizație se alătură copilul. Care sunt valorile și credințele clubului? În ce fel de mediu sau echipă se alătură? Acesta este un pas important și ar trebui să fie primul punct de apel pentru ca orice părinte să înțeleagă pe deplin ce va obține copilul în urma aderării.

Fii consecvent cu sportivul/copilul tău pe tot parcursul călătoriei. Înțelegerea eșecului face parte din călătorie este vitală. Dacă copilul dvs. a fost schimbat sau nu a fost selectat, în loc să suni antrenorul pentru a-l întreba de ce… discută cu copilul tău și discută cu el despre ce poate face pentru a fi selectat din nou sau asigură-te că își acordă un cea mai bună șansă de a începe. 

Fii un model prin promovarea unui stil de viață sănătos și activ. Angajarea în a-ți ajuta copilul să facă alegeri bune și a-l educa pentru o viață sănătoasă îl va ajuta să-l sprijine în construirea unei relații pozitive cu alimentația și exercițiile fizice.

Încurajează și sărbătorește succesul copilului tău din liniile laterale într-un mod pozitiv. În calitate de părinte, nu este nimic rău în a aplauda rata de muncă și realizările copilului tău pe parcursul sesiunilor și jocurilor sale. Acest lucru nu trebuie să fie întotdeauna verbal, chiar și doar un degetul mare în sus sau un zâmbet poate fi la fel, dacă nu mai puternic.

NU

Nu încerca să iei locul antrenorului, criticile adresate copilului vor avea un impact negativ asupra plăcerii copilului tău de a practica sportul.

Nu pune presiune pe copilul tău să facă performanță. Amintiți-vă, copilul dumneavoastră face sport pentru a se distra. 

Nu lăsați emoțiile să preia controlul. Asigurați-vă că discuțiile dumneavoastră cu copilul după meciuri sunt pozitive,nu vă expuneți frustrările cu privire la performanțele copilului sau a întregii echipe.

Nu îi faceți să se alăture unui sport doar că dumneavoastră nu ați reușit în acel sport și acum doriți să vă atingeți visurile prin copilul dumneavpastră. Lăsați copilul să aleagă singur sportul care dorește să îl practice.

Richard Shorter, spune: „A fi părintele unui sport este un rol minunat, dar uneori provocator”.