Considerăm că prezența unui mijlocaș central defensiv este foarte importantă într-o echipă indiferent de sistemul în care joci sau stilul pe care îl are echipa ta.

Dar față de fotbalul din trecut rolul acestui mijlocaș defensiv s-a schimbat foarte mult, tot mai puține echipe folosesc un mijlocaș defensiv în stilul Gennaro Gattuso sau Claude Makélélé care aveau sarcină principală recuperarea mingii.

În fotbalul actual un mijlocaș defensiv trebuie să fie mult mai complet.

Este important de subliniat faptul că pentru o circulaţie a mingii cât mai eficientă poţi evita folosirea mijlocașului defensiv pentru a avansa, deși acesta ar trebui să fie pregătit pentru a fi folosit dacă acest lucru este necesar.

Contextul tactic poate permite ca mingea să fie jucată de către acesta direct unui mijlocaș ofensiv sau unuia din bandă.

Este mai benefic pentru mijlocașii ofensivi să joace mingea direct pe vârf sau cu o aripă fără a folosi mijlocașul defensiv pentru a scoate mingea mai repede și pentru a oferi apărării adverse mai puțin timp să se regrupeze.

Mijlocașul defensiv trebuie să rămână întotdeauna în spatele mingii pentru a oferi sprijin și siguranţă.

Există argumente pro și contra pentru folosirea unui mijlocaș defensiv

PRO:

Pe măsură ce mijlocașul defensiv stă mai adânc și este mai central, el are o vedere mai largă asupra întregului teren, astfel încât poate vedea și transmite mai ușor mingea colegilor de echipă nemarcați, deoarece este puțin probabil ca acesta să fie la fel de bine marcat ca si mijlocașii ofensivi.

În al doilea rând, când adversarul este fixat în propria jumătate de teren și mijlocașul defensiv este în apropiere, jucătorii de atac pot juca cu acesta pentru a câștiga teren și pentru fructifica spaţiile libere din terenul advers.

CONTRA:

Poate încetini ocazional circulația mingii intervenind și jucând pase mai scurte. Acest lucru este important dacă suntem avansaţi și nu vrem să jucăm mingea înapoi, căutând mereu o progresie pozitivă a mingii.

Ne-am bucura dacă ai dezbate cu noi această temă, răspunzând în comentariu la următoarele două întrebări:

1. Consideri că este benefică folosirea unui mijlocaș central defensiv?

2. Care crezi că sunt principalele calități pe care ar trebui să le aibă acesta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *