Un subiect foarte important în rândul copiilor și juniorilor unde săptămână de săptămână se desfășoară sute de jocuri iar multe dintre ele se termină cu diferențe imense de scor în favoarea unei echipe.

Aici antrenorii ar trebui să își pună o întrebare foarte importantă, acest tip de meciuri dezvoltă jucătorii?

Nu cu mult timp în urmă, am auzit un antrenor spunându-i unui alt antrenor că a câștigat jocul cu 15-0.

Oare un antrenor care câștigă jocurile cu asemenea diferențe de scor, când face evaluarea jocului, se mulțumește doar cu rezultatul obținut sau își pune și următoarele întrebări:

  • Câte dueluri 1 vs 1 au câștigat jucătorii mei în atac?
  • De câte ori apărătorii mei aflați sub presiune au ieșit cu minge pe jos?
  • Au decis jucătorii mei să folosească piciorul slab pentru a controla mingea, a pasa mingea sau pentru a șuta la poartă?
  • Fundașii mei au câștigat duelurile datorită forței fizice sau pentru că au anticipat acțiunile adversarilor?
  • Câte situații de doi contra unu sau de un-doi au realizat jucătorii mei?

Nu mă înțelegeți greșit, tuturor le place să câștige. De aceea jucăm acest joc!

Dar este important ca o victorie să fie realizată prin mijloace specifice fotbalului care dacă nu sunt învățate, repetate în antrenament și aplicate în meci la vârstele mici nu vor mai putea fi învățate mai târziu.

La nivel juvenil, poți vedea mulți antrenori, care sar peste procesul de formare doar de dragul unui rezultat de 10-0 la sfârșit de săptămână.

Lucrul acesta se întâmplă din cel puțin două motive, astea le considerăm noi cele mai importante (or mai fi și altele):

  • lipsa de pregătirea a antrenorilor și faptul că nu știu obiectivele de instruire specifice fiecărei vârste;
  • justificarea permanentă în fața părinților, cu un rezultat, cu un turneu câștigat care pe termen lung nu va avea nici o valoare.

UN CLUB MARE CÂND VA CUMPĂRA UN JUCĂTOR NU SE VA UITA LA CÂTE TURNEE A CÂȘTIGAT ÎN PERIOADA CÂND A FOST COPIL, SE VA UITA LA CE ȘTIE SĂ FACĂ JUCĂTORUL RESPECTIV !!!

Dragi antrenori de copii și juniori în momentul când pregătiți antrenamentele uitați de rezultatul jocului de la sfârșitul săptămânii.

Asigurați-vă că realizați antrenamentele cât mai apropiate de jocurile de fotbal, cât mai multe exerciții/contexte de antrenament pentru SCANARE (informare) și LUAREA DECIZIEI.

Marile academii din lume prin studii efectuate au ajuns la concluzia că în procesul de antrenament de la copii cel mai important este antrenarea următoarelor lucruri fix în această ordine:

  1. Scanarea, informarea înainte de a primi mingea;
  2. Luarea deciziei;
  3. Execuția.

Când ne întâlnim cu echipele mari din Europa jucătorii lor par mult mai rapizi, nu sunt mult mai rapizi sunt mult mai informați și au decizia corectă mereu (aceste lucruri sunt antrenabile).

Un articol dedicat SCANĂRII îl găsești aici.

Sunteți deacord cu cele de mai sus?

Completări în comentarii la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *