Știința ne oferă acum o imagine că, copiii care au participat la o serie de sporturi diferite în anii lor de formare nu numai că au mai multe șanse de a deveni un sportiv de elită, dar au, de asemenea, mai multe șanse de a găsi un sport pe care să îl iubescă cu adevărat și pe care continuă să-l practice pe parcursul vârstei adulte.

Practicarea mai multor sporturi poate ajuta sportivul să își extindă setul de abilități, să prevină rănirea prin utilizarea excesivă a unei anumite părți a corpului, să evite epuizarea și să îi prezinte diferite persoane și perspective.

Cercetările efectuate de Comitetul Olimpic din SUA au arătat că olimpicii americani au fost implicați în medie în trei sporturi pe an până la vârsta de 14 ani.

Cea mai mare problemă pentru copiii care participă la un singur sport pe tot parcursul anului este riscul major de a renunța complet la sport din cauza plictiselii, precum și a riscului de accidentare asociat cu aceleași mișcări și acțiuni repetitive.

Pe măsură ce sportul a devenit din ce în ce mai accesibil, într-o formă sau alta pentru copiii mai mici, multe dintre elementele de bază care le permit copiilor să facă performanțe bune sunt uitate. Timpul trebuie alocat dezvoltării coordonării de bază, prin alergare, sărituri, sărituri, aterizare, cădere, sărituri, prinderi și lovituri.

Dacă un copil face doar un sport, este foarte puțin probabil să i se acorde suficientă atenție sau să poată face față tuturor acestor mișcări.

De fapt, ceea ce a fost uitat în multe dintre aceste cazuri este jocul nestructurat. Copiii nu mai sunt trimiși în grădină să se joace, încurajați să se cațere în copaci și să construiască vizuini și să își creeze propriile jocuri. Cu toții am devenit prea dependenți de jocul structurat și organizat.

Mulți părinți ne vor spune că, copilului lor îi place doar un sport, dar noi îi provocăm cu adevărat și îi spunem: „Este chiar așa?”, „Chiar le-ați oferit șansa de a face alte sporturi?” și „ți-ai acordat timp pentru a le permite să se îndrăgostească potențial de un alt sport decât cel pe care îl joacă în prezent?”

Uneori, mesajul nostru către părinți rămâne neascultat, dar cel puțin încercăm să-i facem să aibă o pauză la sfârșitul sezonului pentru a permite corpului și minții copilului lor să-și revină.

Punctele pe care le-am menționat anterior sunt bine documentate, dar cele mai recente cercetări au arătat rezultate și mai surprinzătoare.

În raportul recent lansat de la Women’s Sports Foundation Teen Sport in America, se pare că există și mai multe dovezi ale motivului pentru care părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a-i permite copilului lor să urmeze calea multisportului.

O constatare majoră a raportului a fost că adolescenții care au participat la două sau mai multe sporturi au fost mult mai probabil să aibă comportamente mai sănătoase decât cei care au participat la un singur sport. Majoritatea (62%) dintre cei care practicau mai multe sporturi făceau exerciții viguroase în fiecare zi, comparativ cu 39% dintre cei care practicau doar un sport.

S-ar putea să credeți că cei care au practicat la mai multe sporturi au dormit mai puțin pentru că sunt mai ocupați. Dar ați greși. Un procent mai mare (37% față de 32%) dintre mai mulți jucători de sport au dormit cel puțin 7 ore. În mod similar, mai mulți (44% față de 38%) au luat micul dejun în fiecare zi. Jucătorii de sporturi multiple au ieșit cu procente mai bune cu privirea la dependența de fumat (13,4% față de 15,0%).

S-a constatat mai departe că sportivii multisport au obținut rezultate mai bune la școală (39,4% față de 36,7%).

Raportul a constatat, de asemenea, că aceștia au evaluat semnificativ mai mare în ceea ce privește stima de sine.

Părinții și antrenorii excesiv de dornici ar putea crede că, concentrarea unui copil pe un sport cât mai devreme poate face din el sau ea următoarea Serena Williams, Tiger Woods sau Lionel Messi, dar conotațiile pozitive ale participării la mai multe sporturi depășesc cu mult negativele bazate pe practicarea unui singur sport.

Varietatea trebuie să rămână condimentul vieții, copiii nu sunt adesea în poziția de a face aceste alegeri, dar cu siguranță suntem, ca părinți, să cântărim pro și contra și să le oferim un program sportiv care să le ofere toate șansele de succes pe termen lung.

Câteva întrebări în urma articolului:

  1. V-ați gândit să introduceți multi sport în ciclul săptămânal de antrenamente specific jocului de fotbal?
  2. Dacă da, care ar fi varianta cea mai bună?
  3. Presupunem că realizați cu grupa dumneavoastră două antrenamente pe săptămână, introducerea unui al treilea antrenament specific altui sport ar putea fi o variantă?

Răspunsuri în comentarii. Mulțumim !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *