Intensitatea în antrenament, un aspect foarte important în fotbalul modern unde antrenametele scurte și intense a luat locul antrenamentelor lungi și cu intensitate scăzută.

Dacă ești adeptul primului tip de antrenament ar trebui să ai grijă la următoarele variabile care îți pot influneța intensitatea:

  • durata antrenamentului;
  • dimensiunea terenului și densitatea jucătorilor;
  • opțiunile de scor;
  • regulile jocului;
  • încurajarea verbală;
  • folosirea portarilor.

1. Durata antrenamentului

Cum spuneam și în introducere un antrenament mai scurt ca și durată va fi tratat cu mult mai multă intensitate din partea jucătorilor. Numai gândul că urmează să participe la un antrenament de două ore îi va face pe jucători să participe cu intensitate scăzută în antrenament.

2. Dimensiunea terenului și densitatea jucătorilor

Pentru a avea o intensitate ridicată în antrenament trebuie să ții cont și de dimensiunea terenului dar și numărul de jucători care se vor afla pe acel teren.

Dacă vrei să faci un exercițiu pentru antrenarea șutului la poartă și tu ai 20 de jucători la dispoziție este indicat să lucrezi la două sau chiar trei porți să eveți situațiile de stat la coadă. Pentru a crește intensitatea exercițiului scopul este ca un jucător să ajungă să șuteze la poartă de cât mai multe ori.

Dacă vrei să faci un joc de posesia mingii sau un joc pe teren redus trebuie să acorzi o atenție sporită dimensiunii terenului, aceasta trebuie să fie în strânsă legătură cu numărul de jucători pe care îi ai la dispoziție.

În tabelul de mai jos aveți câteva recomandări pentru realizarea suprafețelor de joc a jocurilor pe teren redus în raport cu numărul de jucători care participă la acestea.

3. Opțiunile de scor

Marcarea unui gol doar dintr-o atingere, valoarea unui gol să fie de două puncte, sunt doar două din variantele modificate ce pot avea influențe asupra intensității.

4. Regulile jocului

Regulile jocului pot avea influnețe deosebite asupra intensității unui antrenament. Este indicat ca aceste reguli să fie modificate în concordanță cu stilul de joc pe care doriți să îl implementați echipei dar și cu obiectivele pe care le aveți în antrenamentul respectiv.

5. Încurajare verbală

Încurajarea verbală din partea antrenorilor în timpul antrenamentului poate avea influențe deosebite asupra intensității unui antrenament.

6. Folosirea portarilor

Golul este scopul principal al jocului de fotbal, tot ce se antrenează se face pentru marcarea unui gol sau pentru evitarea primirii unui gol.

Jucătorii preferă să aibă portarii în poartă în procesul de antrenament pentru a se antrena în condiții similare jocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *